4 juli 2014

Microbioom blaas voorspelt slaagkans ivf

De kwaliteit van het slijmvlies in de uterus en de blaas wordt op dezelfde manier gereguleerd; bacteriën in de urine zouden daarom een graadmeter kunnen zijn voor de hoeveelheid voedingsstoffen in de uterus en daarmee kunnen voorspellen of een IVF-behandeling aanslaat. Uroloog Dik Kok e.a. van het Erasmus MC bevestigen deze theorie in hun onderzoek, waarvan de resultaten binnenkort gepubliceerd zullen worden.

Kok en zijn collega’s onderzochten de urine van 42 vrouwen die voor een IVF-traject in aanmerking kwamen. Vóór de eerste IVF-poging en 30 weken later, als de IVF-poging inmiddels had plaatsgevonden, werd de urine gescreend op de aanwezige bacteriën. Bij de eerste urine-analyse verschilde de hoeveelheid van vier verschillende bacteriesoorten aanzienlijk tussen vrouwen die wel en die niet zwanger raakten door de eerste IVF-poging. Lactobacillus en bacillus sp. RG4, een familieverwant van de lactobacillus, waren in verhoogde mate aanwezig bij vrouwen die wel zwanger raakten, terwijl stafylococcus bij hen in verlaagde mate aanwezig was. E. coli blijkt de microbioompopulatie te verstoren doordat ze de andere bacteriën verdrukt.

Op basis van de genoemde bacteriën kon een voorspellingsformule worden gemaakt, die vervolgens is getest bij 27 andere vrouwen. Kok: ‘Met deze formule kunnen we met 96 procent zekerheid voorspellen of een IVF-behandeling zal aanslaan.’

De resultaten zijn per toeval ontdekt; Kok deed namelijk onderzoek naar recidiverende urineweginfecties bij kinderen. Kok: ‘Tijdens de zwangerschap treden er allerlei veranderingen op, ook in de urinesamenstelling en doorstroming van de urinewegen, waar bacteriën in de blaas op zouden kunnen reageren. We vonden dat het microbioom in de blaas inderdaad sterk verandert tijdens de zwangerschap en, tot onze verrassing, dat het microbioom wat aanwezig is vóór de IVF-behandeling de uitkomst voorspelt’.

De resultaten zijn nu binnen één centrum gevalideerd, maar in de toekomst willen Kok e.a. het onderzoek binnen een groep van 200 patiënten in verschillende Nederlandse centra herhalen en daarna mogelijk in de rest van Europa. Kok: ‘We hopen dat zekerheid van de uitspraak ‘u kunt niet zwanger worden’ in deze onderzoeken boven de 95 procent blijft, dat is een niveau dat voor deze vrouwen acceptabel zou moeten zijn.’