21 juni 2017

Minder CT-scans bij verdenking longembolie door slimme diagnostiek

Dat schrijven onderzoekers van de afdeling Interne Geneeskunde, sectie Trombose en Hemostase van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

In de publicatie in The Lancet beschrijven de onderzoekers, samen met Nederlandse collega’s uit 11 andere ziekenhuizen, een nieuwe en eenvoudigere methode om vast te stellen of iemand een longembolie heeft. Het zogeheten YEARS-algoritme werkt als volgt: elke patiënt krijgt een score op basis van of hij bloed ophoest, symptomen heeft van een bloedstolsel in een bloedvat in de benen en of een longembolie de meest waarschijnlijke oorzaak van de klachten is volgens de betrokken arts. Tegelijkertijd wordt een bloedtest aangevraagd. De score in combinatie met de uitslag van de bloedtest bepaalt vervolgens of er wel of geen CT-scan volgt.

Een groot onderzoek met 3465 patiënten in 12 Nederlandse ziekenhuizen wees uit dat het algoritme veilig en effectief is. Vergeleken met de huidige manier van werken, werden 14 procent minder CT-scan uitgevoerd zonder dat dit extra gemiste diagnoses opleverde. “Dit is een heel belangrijke bevinding, want CT-scans verhogen bijvoorbeeld het risico op borstkanker. Bovendien zijn de scans duur en tijdrovend”, vertelt Menno Huisman, internist-vasculaire geneeskunde en hoogleraar Interne Geneeskunde aan het LUMC. “In Europese landen is het credo: als je geen CT-scan hoeft te doen, doe het dan niet.