28 januari 2015

Nederland weer beste zorg van Europa

Nederland stond in het rapport van 2013 ook op nummer 1, maar steekt in 2014 echt met kop en schouders boven 35 andere Europese landen uit. De nummer twee is Zwitserland, en dat land scoort een stuk lager, volgens de onafhankelijke organisatie Health Consumer Power House die de zorg in 36 landen jaarlijks tegen het licht houdt. Nederland sleepte 898 van de 1000 te verdienen punten binnen op 50 zorggebieden. De voornaamste reden dat Nederland de 900-grens niet passeerde is het liberale antirookbeleid, volgens het rapport. Nederland blijft achter bij het confirmeren aan de ‘Tobacco Harm Prevention Index’.
 
De kwaliteit van de gehele Europese zorg vertoont een stijgende lijn. De overleving bij hartziekten, beroertes en kanker blijft toenemen. Ook de kindersterfte blijft dalen, zelfs in landen die erger door de financiële crisis zijn getroffen zoals de Baltische staten. De zorg is kwalitatief het slechtst in Bosnië, Roemenië en Montenegro.
 
Wat verklaart het Nederlandse succes? De Health Consumer Power House schrijft het toe aan het systeem van de private markt van de zorgverzekeraars, de huisarts als poortwachter en de relatief hoge graad van patiëntorganisatie. Het instituut waagt zich daarbij aan een speculatie: in Nederland zijn medische zorgprofessionals en patiënten meer betrokken bij de belangrijke beslissingen in de zorg dan in andere Europese landen, waar het meer door politici, financiële instellingen en bureaucraten gebeurt.