20 oktober 2021

Next-Gen Test voorspelt effectiviteit kankermedicijnen

Bijna altijd zijn bij het ontstaan van kanker meerdere, naast elkaar bestaande mutaties betrokken. Dit bemoeilijkt het vinden van de juiste medicijnen om de tumor te behandelen. Onderzoekers hebben een nieuwe manier gevonden om een persoonsgerichte behandeling te ontwikkelen voor deze complexe tumoren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van robotica en machine learning.

Er wordt een biopt genomen van de tumor, waarbij de kankercellen in leven worden gehouden. Hierdoor groeien de cellen uit tot minikankers. Vervolgens wordt het levende tumorweefsel verdeeld over een titerplaat met microputjes en getest op reactie met verschillende medicijnen. Aan de hand van luminescentiedetectie kan worden vastgesteld of en hoe de tumorcellen reageren op een medicijn. Op deze manier kan tegelijkertijd de werking en resultaat een groot aantal medicijnen worden onderzocht.

In de praktijk is de bruikbaarheid van de nieuwe next-gen test duidelijk gebleken bij een vrouw die leed aan terminale eierstokkanker In de test bleek dat de kwaadaardige tumor gevoelig was voor een medicijn waarvan werd gedacht dat het alleen nuttig was voor behandeling van lymfoom. De kankermarker CA125 van de patiënte was binnen een maand na de behandeling gehalveerd en in zes maanden was ze gezond genoeg om op vakantie te gaan.

 

Klik hier voor meer informatie.