18 december 2014

Nieuwe test op Q-koorts ter discussie

Binnenkort kan iedereen zich op Q-koorts laten testen met een door InnatOss ontwikkelde nieuwe bloedtest. De test zou veel meer besmettingen vinden dan de standaardtest, claimt het bedrijf; dat zou eerder dit jaar duidelijk zijn geworden in een onderzoek in het Brabantse dorp Herpen, het epicentrum van de Q-koortsuitbraak.
 
Arts-microbioloog Peter Schneeberger van het Jeroen Bosch Ziekenhuis was betrokken bij dat onderzoek, waarin – zegt hij – de nieuwe test van InnatOss inderdaad is meegenomen. De uitkomst was echter verrassend: ‘Het aantal positieven was met de nieuwe test aanzienlijk hoger dan met de standaardtest. Maar anderzijds werd een aantal positieven met de standaardtest wèl, maar met de nieuwe test juist niet opgemerkt. Er was dus te weinig overlap in de resultaten.’
 
Volgens Schneeberger roept deze verwarrende uitkomst zoveel vragen op, dat er weinig over de nieuwe test valt te zeggen: ‘Het bedrijf claimt dat er meer positieven zijn dan wij denken, maar dat weten we dus helemaal niet. We moeten eerst grondig analyseren waaraan die verschillen in uitkomst zijn te wijten.’ Volgens Schneeberger kan de specificiteit van de nieuwe test het best worden vastgesteld door onderzoek te doen juist in gebieden met weinig positieven.