6 juli 2022

Nieuwe test ziekte van Lyme onbetrouwbaar

De zogeheten cellulaire test om vast te stellen of iemand lymeziekte heeft, is niet betrouwbaar. Dit concluderen het RIVM, Amsterdam UMC en Radboudumc in een gezamenlijke studie.

De standaard bloedtest voor de ziekte van Lyme meet antistoffen tegen de bacterie Borrelia burgdorferi, de veroorzaker van lymeziekte. Probleem is dat bij positieve uitslag niet bekend is of de gedetecteerde antistoffen afkomstig zijn van een recente infectie of nog aanwezig zijn van een eerdere, inmiddels genezen, infectie. Dit probleem hoopte men te voorkomen met een nieuwe, zogeheten cellulaire test, die de activiteit bepaalt van bepaalde afweercellen in het bloed tegen de ziekmakende Borrelia-bacterie.

Helaas werkt deze nieuwe test niet beter, zo blijkt uit de VICTORY-studie van Amsterdam UMC, Radboudumc en het RIVM. De onderzoekers hebben verschillende soorten cellulaire tests onderzocht en concluderen dat hiermee te veel mensen onterecht een negatieve of positieve uitslag krijgen. Zij ontraden het gebruik van deze nieuwe bloedtest voor opsporing van de ziekte van Lyme.

Klik hier voor meer informatie