21 december 2016

NZa mag kosten dbc’s niet openbaar maken

Uit die informatie kunnen bedrijfsgevoelige gegevens worden gehaald, over bijvoorbeeld gedeclareerde bedragen en afzet. Bedrijfs- en fabricagegegevens die vertrouwelijk aan een bestuursorgaan zijn medegedeeld, mogen niet openbaar worden gemaakt, zo stelt de Raad van State. Ook de prijs van een dbc ziet de Raad van State als bedrijfsinformatie.

De Open State Foundation probeerde drie jaar geleden via de Wet openbaarheid bestuur (Wob) de gegevens in te zien, maar de NZa ging niet in op het Wob-verzoek. De Raad van State vindt nu dat de NZa terecht weigerde informatie bekend te maken. In een eerdere rechtszaak tegenover debestuursrechter gebruikte de NZa onder meer het argument dat in theorie vertrouwelijke patiëntgegevens uit de declaratiegegevens gehaald kunnen worden.

Als het aan minister Schippers ligt, zal de NZa op termijn tóch alle prijsgegevens rond ziekenhuiszorg bekend gaan maken. Daarmee wil ze tot meer transparantie komen, zo schreef ze in november aan de Tweede Kamer. Zij vindt dat patiënten er belang bij hebben en dat het mogelijk bijdraagt aan de kwaliteit en het kostenbewustzijn in de zorg. Schippers zal daarom de toezichthouder NZa vragen om uit te stippelen hoe, stapsgewijs, informatie over alle prijsgegevens in de curatieve zorg uiteindelijk gestandaardiseerd en goed vergelijkbaar beschikbaar kan worden gemaakt.

Tegelijkertijd met de uitspraak van de Raad van State maken de Consumentenbond en de Open State Foundation bekend dat de Consumentenbond alle bekende tarieven nu gaat publiceren. In een database hebben ze meer dan 200.000 prijzen van ziekenhuisbehandelingen verzameld. Die hebben ze gekregen na een oproep aan consumenten om ziekenhuisrekeningen te delen. Ruim 14.000 patiënten gaven gehoor aan die oproep.