12 april 2023

Ontwikkeling bloedtest voor de ziekte van Alzheimer

Onderzoekers werken aan een bloedtest om de ziekte van Alzheimer vroegtijdig op te sporen. Het gaat om detectie van Alzheimer gerelateerde eiwitten, die vrijkomen in bloed ver voordat symptomen optreden.

De gangbare diagnostiek om de ziekte van Alzheimer vast te stellen is gebaseerd op dure en tijdrovende PET-hersenscans en complexe invasieve analyse van het ruggenmergvocht. En dat alles in combinatie met cognitieve tests. Fabrikanten zijn op zoek naar snellere, goedkopere en eenvoudiger diagnostiek. In dit kader ontwikkelde biotechbedrijf Roche een bloedtest, de zogeheten Elecsys Amyloid Plasma Panel (EAPP).

Deze EAPP is gericht op detectie van pTau 181 en apolipoproteïne (APOE) E4, twee Alzheimer gerelateerde eiwitten, in bloed. Verhoging van pTau 181 wijst op vroege stadia van de ziekte van Alzheimer, terwijl de aanwezigheid van APOE4, de meest voorkomende genetische risicofactor, een aanwijzing is voor erfelijke belasting. De eerste resultaten met EAPP zijn veelbelovend. Om de ontwikkeling te versnellen werkt Roche sinds kort samen met farmaceut Eli Lilly.

Het is de bedoeling om met de nieuwe test in een vroegtijdig stadium de ziekte van Alzheimer te diagnosticeren of om de ziekte uit te sluiten. Bij negatieve testuitslag kunnen artsen meteen op zoek naar andere oorzaken van cognitieve achteruitgang. De ontwikkelaars zien ook perspectieven voor de bloedtest om patiënten effectiever te rekruteren voor klinische studies naar geneesmiddelen voor de ziekte van Alzheimer.

Klik hier voor meer informatie