14 juni 2023

Patiëntvriendelijke opsporing endometriumcarcinoom

Endometriumcarcinoom (baarmoederslijmkanker) blijkt te kunnen worden opgespoord in thuis afgenomen monsters met behulp van DNA-methylatiemarker testen.

In Nederland krijgen ongeveer 2000 vrouwen per jaar de diagnose baarmoederslijmvlieskanker, een vorm van kanker die zich met name na de overgang kan ontwikkelen. De kanker ontstaat bijna altijd in de binnenste laag van de baarmoeder: het baarmoederslijmvlies.

Onderzoekers van het Cancer Center Amsterdam ontwikkelden een test waarmee baarmoedervlieskanker kan worden aangetoond in thuis afgenomen monsters zoals urine of een uitstrijkje. De test is gebaseerd op detectie van afwijkende DNA-methylatiepatronen. Na toevoeging van een methylgroep kan de functie van het DNA-molecuul wijzigen, waardoor belangrijke moleculaire processen kunnen worden beïnvloed. Bij veel kankers, waaronder endometriumkanker, komen afwijkende DNA-methylatiepatronen veel voor.

De onderzoekers toonden aan dat het detectiepercentage van de test bijna 90 procent is. Deze hoge nauwkeurigheid van een thuistest kan helpen onnodige en belastende biopsieën te voorkomen. Het onderzoek is gepubliceerd in International Journal of Cancer

Klik hier voor meer informatie