23 december 2021

Persoonsgerichte behandeling prostaatkanker

Nijmeegse onderzoekers van het Radboudumc brachten specifieke tumormutaties bij patiënten met prostaatkanker in kaart. Zo’n genetisch profiel blijkt goede basis voor persoonsgerichte en effectieve medicatie

 

In Nederland krijgen jaarlijks meer dan 10.000 mannen de diagnose prostaatkanker en overlijden er ongeveer 2.500 aan deze ziekte. Patiënten met uitgezaaide prostaatkanker krijgen meestal hormoontherapie. Als die niet meer werkt, zijn daarna nog enkele andere therapieën beschikbaar. Maar welke therapie daarvan het beste is voor een individuele patiënt is onduidelijk. Nijmeegse onderzoekers van het Radboudumc startten een studie naar persoonsgerichte behandeling op basis van de genetische kenmerken van de tumor van de patiënt.

De eerste voorlopige gegevens van het onderzoek zijn inmiddels beschikbaar. Bij ongeveer tien procent van de patiënten wordt in de tumor een mutatie gevonden in de ‘borstkankergenen’ BRCA1 of BRCA2. In zo’n geval blijkt de prostaatkanker het best te behandelen met een ‘borstkankermedicijn’, specifiek gericht op die mutaties in BRCA1 en BRCA2.

Naast de BRCA-mutaties zijn voor prostaatkanker meer erfelijke oorzaken bekend. Voor tien procent van alle patiënten blijkt immuuntherapie een kansrijke behandeling. Dat heeft het afgelopen jaar zelfs in enkele gevallen geleid tot het compleet verdwijnen van de uitzaaiingen. Aan de hand van studies met oganoïden ―kleine 3D modellen van de tumor die exact hetzelfde DNA bevatten als ‘echte tumor’― werken de Nijmeegse onderzoekers verder aan persoonsgerichte behandelingen voor prostaatkanker.

 

Klik hier voor meer informatie.