7 maart 2023

POC-PCR test voor COVID-19

Binnen een Europees consortium is een miniatuur PCR-systeem ontwikkeld voor detectie van COVID-19. Het is een point-of-care PCR test die met een app op de smartphone wordt bediend.

Toen onderzoekers binnen het Europees gefinancierde LungCARD project werkten aan een point-of-care-test voor detectie van EGFR-mutaties bij niet-kleincellige longkanker brak de coronapandemie uit. Al snel realiseerden zij zich dat het beoogde concept ook kon worden gebruikt om te testen op het coronavirus. Dat leidde tot de ontwikkeling van een klein en draagbaar PCR-apparaat voor detectie van COVID-19.

Voor een effectieve behandeling van niet-kleincellige longkanker is het van belang te weten of de tumor is veroorzaakt door mutaties op het EGFR-gen en om welke mutaties het gaat. Opsporing van deze mutaties gebeurt met DNA-amplificatie technologie zoals PCR of LAMP in een stukje longweefsel. In het LungCARD project zochten de onderzoekers naar een automatisch systeem dat EGFR-mutaties kan detecteren met behulp van een eenvoudige bloedtest.

Het onderzoek leidde tot de ontwikkeling van een draagbaar, handheld PCR-apparaat dat vanaf elke smartphone kan worden bediend. In laboratoriumonderzoek bleek het apparaat ook te kunnen worden aangepast voor detectie van het coronavirus. Een Portugese startup pakte de verdere ontwikkeling op wat resulteerde in een POC-PCR  voor COVID 19. Inmiddels is een POC-PCR  ook beschikbaar voor screening op lactose- en glutenintolerantie en voor het testen op ziekten zoals HIV, HPV en legionella.

Klik hier voor meer informatie