10 november 2022

POCT voor diabetes controle in de huisartsenpraktijk

In recent wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat POCT-metingen voor HbA1c en glucose een waardevolle toevoeging bieden voor optimale diabeteszorg in de huisartsenpraktijk.

Moderne, hoogkwalitatieve point-of-care testen (POCTs) worden inmiddels routinematig ingezet in huisartsenpraktijken. Vooral voor het meten van C-reactief proteïne (CRP). Volgens Rogier Hopstaken, huisarts en POCT-specialist, is de tijd rijp voor uitbreiding van POCT-toepassingen, bijvoorbeeld voor diabetes controle.

Hij startte in samenwerking met IQ Healthcare (Radboud UMC) een wetenschappelijke studie naar POCT voor HbA1c-metingen. De uitkomst van dit cross-sectioneel onderzoek bij ruim 1.100 patiënten was glashelder: bijna alle huisartsen, praktijkondersteuners en patiënten waren (zeer) tevreden over de nieuwe POCT voor HbA1c. Daarna volgde een studie naar gebruik van POCT voor glucosemeting. Ook bij deze studie reageerden vrijwel alle patiënten, huisartsen en praktijkondersteuners positief. Zij beoordelen de POCT-meting als eenvoudig, gebruiksvriendelijk en betrouwbaar.

Tegelijk is het ingewikkeld om POCT goed in te zetten in huisartsenpraktijken, erkent Hopstaken. Het vereist instructie en training van de zorgverleners en kwaliteitsborging van de apparatuur. Daarnaast moet het hele POCT-proces en ICT-koppelingen worden gerealiseerd. Al met al is implementatie van POCT in de huisartsenpraktijk een tijdrovend en duur traject. Volgens Hopstaken is voor een brede uitrol een passende bekostiging door de zorgverzekeraars nodig.

Klik hier voor meer informatie