4 juli 2014

Risico op borstkanker in toekomst mogelijk te voorspellen met bloedtest

Onderzoekers van het University College London in Engeland zijn bezig  met de ontwikkeling van deze test. De onderzoekers bekeken hiervoor eerst  het bloed van vrouwen met erfelijke borstkanker. De afwijking in het BRCA1-gen,  die deze vrouwen hebben, blijkt ongeveer 10% van alle borstkankers te  veroorzaken. Voor de overige 90% van de borstkankers is de oorzaak onbekend. 

Opvallend genoeg bleek uit het Engels onderzoek dat het bloed van vrouwen  zonder erfelijke borstkanker gelijkenissen vertoonde. De onderzoekers identificeerden een epigenetische  handtekening bij vrouwen met een gemuteerd BRCA1 gen dat werd gekoppeld  aan een verhoogd risico op kanker en lagere overlevingskansen. Ze vonden dezelfde handtekening in grote groepen van vrouwen zonder  de BRCA1-mutatie en het was in staat om het risico van borstkanker te  voorspellen enkele jaren voor de diagnose.

Er is meer onderzoek nodig om te  bevestigen of de handtekening inderdaad een indicator van het risico op borstkanker kan zijn en hoe deze dan betrokken is bij de voortgang van de ziekte. Als dat inderdaad het geval blijkt te zijn, dan kan met een eenvoudige bloedtest deze afwijkingen opsporen en het risico op borstkanker aan de hand hiervan voorspellen.