12 december 2018

RIVM: aantal patiënten met tbc in Nederland daalt sterk

De ziekte moet gemeld worden bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  in de woonplaats van de patiënt. Het merendeel van de patiënten (tachtig procent) gaat zelf naar een dokter. De overige patiënten worden gevonden door screening. Screening gebeurt bij mensen die extra risico lopen, zoals asielzoekers en andere immigranten, en mensen die contact hebben met besmettelijke tbc-patiënten. Door besmette contacten zo vroeg mogelijk op te sporen en te behandelen, wordt voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt.
 
Een hiv-infectie verhoogt het risico op tuberculose. Het is belangrijk om een hiv-infectie zo vroeg mogelijk vast te stellen en behandelen. Tbc tuberculose -patiënten in Nederland krijgen daarom een hiv-test aangeboden. Het percentage tbc-patiënten dat op hiv werd getest steeg de afgelopen jaren sterk, van 28% in 2008 naar 75% in 2017. In 2017 hadden 23 tbc-patiënten een hiv-infectie.
 
Voor het rapport ‘Tuberculose in Nederland 2017 Surveillancerapport inclusief rapportage monitoring van interventies’ van het RIVM: klik hier.