12 november 2015

Schippers stelt bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker uit

Het zijn juridische procedures die de minister parten spelen. De rechter heeft recentelijk twee kortgedingen over de aanbesteding van de HPV-test niet-ontvankelijk verklaard. De overeenkomst met de partij die de gunning heeft gewonnen, is getekend. Maar in de nu lopende aanbesteding van de laboratoria en zelfafnametests houdt Schippers ook weer rekening met juridisch getouwtrek.

De minister heeft het RIVM gevraagd om te ‘verkennen’ wanneer het nieuwe bevolkingsonderzoek kan worden ingevoerd. ‘Belangrijk aandachtspunt daarbij is het goed laten aansluiten van het nieuwe bevolkingsonderzoek op het huidige bevolkingsonderzoek’, aldus Schippers.

Het huidige bevolkingsonderzoek bestaat uit primair cytologisch onderzoek van het uitstrijkje bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Het nieuwe onderzoek bestaat uit HPV-screening van het uitstrijkmateriaal van vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie. Dit wordt elke tien jaar herhaald. Schippers verwacht met de inzet van deze gevoelige nieuwe test ‘jaarlijks ongeveer 75 extra gevallen van baarmoederhalskanker en 18 sterfgevallen’ door deze ziekte te voorkomen. De invoering van het nieuwe onderzoek staat ter discussie. Onlangs waarschuwden de pathologen Raimond Giard en Sietske Riemersma in Medisch Contact dat de specificiteit en sensitiviteit van de test onvoldoende zijn. Epidemioloog en columnist Luc Boneux noemde screening ‘absurd’.