14 juni 2023

Snelle moleculaire test op werking antibiotica

Een nieuwe test toont in klinische monsters binnen enkele minuten aan of bacteriën al dan niet reageren op een antibioticum.

Gangbare methoden om antibioticaresistentie te testen duren vaak uren of zelfs dagen, terwijl meestal snelle behandeling noodzakelijk is om ernstige gevolgen voor de patiënt te voorkomen. Dat leidt vaak tot het voorschrijven van breedspectrumantibiotica, wat het risico op resistentie vergroot. Een Zweeds onderzoeksteam van het Karolinska University Hospital ontwikkelde een snelle moleculaire test om in klinische monsters de bacteriële respons op antibiotica te meten.

De test is gebaseerd op de sequentiebepaling van het mRNA dat door bacteriën wordt afgebroken terwijl ze eiwitten synthetiseren. De onderzoekers gebruikten de 5PSeq-methode om mRNA-afbraakproducten te onderzoeken. De methode werd getest op bijna honderd verschillende bacteriesoorten in klinische monsters uit bijvoorbeeld fecaliën of vagina, maar ook in compostmonsters. Al na enkele minuten liet de test zien of de bacteriën al dan niet reageerden op een antibioticum.

De onderzoekers hopen met de test een instrument in handen te hebben om bacteriële infecties sneller en effectiever te behandelen en om het snelgroeiende probleem van antibioticaresistente tegen te gaan. Inmiddels is er een spin-off opgericht om in samenwerking met het onderzoeksteam de test verder te ontwikkelen.

Klik hier voor meer informatie