23 december 2021

Snelle veldtest voor lepra-diagnostiek

Onderzoekers in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontwikkelden een test om lepra vast te stellen met slechts een druppeltje bloed van een vingerprik. De nieuwe veldtest is makkelijk in gebruik en goedkoop.

Lepra is een bacteriële infectieziekte veroorzaakt door Mycobacterium leprae. Vanwege de lange incubatietijd ―meestal 2-5 jaar, maar 10-20 jaar komt ook voor― is lepra vaak pas na jaren klinisch zichtbaar en wordt de diagnose vaak pas laat gesteld. Bij vroege diagnose is lepra goed behandelbaar en dat voorkomt de kenmerkende zenuwschade. Tot voor kort ontbrak het aan een diagnostische test om patiënten vroegtijdig op te sporen. De ontwikkeling van de nieuwe veldtest brengt daar verandering in.

Leidse onderzoekers onderzochten het bloed van patiënten besmet met Mycobacterium leprae en gezonde personen en brachten verschillen in kaart. Dat onderzoek bracht vijf biomarkers aan het licht waarmee besmette en gezonde personen konden worden onderscheiden. Met deze set van biomarkers ontwikkelden zij een gebruiksvriendelijke test. De test blijkt geschikt voor gebruik in het veld en opsporing van lepra in de endemische gebieden, zoals Brazilië, Nepal en Bangladesh. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Om de test daadwerkelijk in te zetten in de strijd tegen lepra, zijn validatiestudies met grotere groepen mensen noodzakelijk. Hier wordt momenteel aan gewerkt. Het doel is om lepra in 2050 de wereld uit te helpen. Een diagnostische test die toepasbaar is in gebieden met weinig voorzieningen is hierin cruciaal.

 

Klik hier voor meer informatie.