12 april 2023

Test om juiste antibioticum bij urineweginfectie te selecteren

In de strijd tegen antimicrobiële resistentie initieerde het Britse gezondheidsinstituut NICE onderzoek naar innovatieve tests voor juiste diagnose en juiste antibioticum bij urineweginfecties.

Urineweginfectiesbehoren tot een van de meest voorkomende aandoeningen in de huisartsenpraktijk. Op basis van klinische symptomen en een urine teststrip wordt de diagnose gesteld. Voor identificatie van de bacterie en gerichte antibioticabehandeling moet de urine in het lab verder worden onderzocht aan de hand van een microbiële kweek en antibioticagevoeligheidstests.

Omdat aanvullend laboratoriumonderzoek meestal enkele dagen in beslag neemt, schrijft de huisarts bij vermoedelijke urineweginfectie in eerste instantie breedspectrum antibiotica voor. Deze zijn minder effectief dan behandeling met gerichte antibiotica en gebruik ervan vergroot de kans op antibioticaresistentie. Voldoende aanleiding voor het Britse National Institute for Health and Care Excellence (NICE) om op zoek te gaan naar betere en snellere diagnostiek voor urineweginfecties.

Dit onderzoek heeft vier innovatieve point-of-care tests opgeleverd, die op dit moment nog in ontwikkeling zijn. Hiermee zou het mogelijk zijn om binnen 40 minuten aan te tonen of er in het urinemonster een bacterie aanwezig is, om welke bacterie het gaat en met welk antibioticum de infectie behandeld moet worden.

Klik hier voor meer informatie