13 mei 2022

Test voorspelt of chemo aanslaat bij triple negatieve borstkanker

Bij patiënten met tripelnegatief mammacarcinoom (TNBC) en een hoog FER-eiwit gehalte, is de kans groot dat chemotherapie met taxanen zal aanslaan.

Triple negatieve borstkanker (TNBC) is een agressieve vorm van borstkanker. Patiënten krijgen vaak een behandeling met chemotherapie om het risico op uitzaaiingen zo klein mogelijk te maken en daarmee de overlevingskans te vergroten. Maar niet bij alle patiënten werkt de ingezette chemokuur, terwijl wel de nare bijwerkingen optreden. Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben ontdekt dat het FER-eiwit gehalte een voorspellende biomarker is om te bepalen of taxaanbevattende chemotherapie effectief is.

De onderzoekers ontdekten een verband tussen de hoeveelheid FER-eiwit in de tumor en de effectiviteit van een chemokuur met taxanen. Het eiwit FER zorgt voor het herbruikbaar maken van andere eiwitten die de kankercellen nodig hebben om te kunnen uitzaaien. Taxanen remmen het FER-eiwit en daarmee het uitzaaiingsproces. De onderzoekers werken nu aan een test die aantoont of een triple negatieve borsttumor veel of weinig FER-eiwit bevat. Bij veel FER is de kans groot dat een chemokuur met taxanen aanslaat. Binnenkort starten klinische studies om de voorspellende waarde van de test in de praktijk te onderzoeken. Als de test goed werkt, krijgen patiënten een meer gepersonaliseerde behandeling.

Klik hier voor meer informatie