22 september 2022

Test voorspelt ontwikkeling eczeem

Onderzoekers hebben een immuun-biomarker geïdentificeerd waarmee ontstaan en ernst van atopisch eczeem bij kinderen kan worden voorspeld.

Ongeveer 20 procent van de pasgeborenen ontwikkelt in hun eerste levensjaren atopische eczeem. Een nare huidaandoening die bij tijdige opsporing beter behandelbaar is. Een geschikte biomarker zou hierbij welkom zijn. In de Barrier dysfunctie in Atopic newBorns (BABY) studie gingen onderzoekers aan de slag met deze vraag. Gedurende hun eerste levensmaanden werden huidcellen afgenomen bij baby’s en onderzocht op de aanwezigheid van Thymus en activatie-gereguleerde chemokine (TARC).

TARC is een chemokine van het Th2-type omdat het aan CCR4 bindt. De onderzoekers ontdekten dat bij baby’s die na twee maanden een verhoogd TARC-niveau vertonen, de kans om op 2-jarige leeftijd eczeem te ontwikkelen ruim tweemaal zo groot is. Ook vonden zij een positief verband tussen het TARC-niveau en de ernst van eczeem.

Hiermee is aangetoond dat TARC een veelbelovende biomarker is om huidveranderingen te identificeren. De huidcellentest is pijnloos en gemakkelijk uit te voeren bij baby’s. Verder onderzoek zal moeten leren wat de precieze rol is van TARC bij de ontwikkeling van eczeem en of met een gerichte therapie (TARC-remmers) de ziekte kan worden voorkomen.

Klik hier voor meer informatie