6 mei 2022

Test voorspelt welke kankertherapie het best werkt

Het in kaart brengen van mRNA met behulp van een PCR-test brengt gepersonaliseerde behandeling voor mensen met kanker een stap dichterbij.

Kanker leidt tot verstoorde activiteiten in de cel en die verstoring is ‘af te lezen’ in het mRNA. Analyse van het mRNA laat zien welke signaaltransductiepaden (ofwel regelmechanismen) in de cel actief zijn. De Eindhovense start-up Innosign, een spin-off van Philips Research, heeft hiervoor een innovatieve PCR-test ontwikkeld. Het mRNA wordt uit een stukje tumorweefsel gehaald en op een testplaat aangebracht. Op basis van 96 verschillende mRNA moleculen kan met behulp van speciale software de score van zeven signaalpaden worden bepaald. De uitslag is binnen een paar uur bekend, net als bij de PCR-test voor corona.

Transductiepaden sturen de activiteiten in de cel aan, bijvoorbeeld het delen van de cel. Bij kanker is er sprake van afwijkende activiteit omdat verkeerde signaalpaden worden aangezet en/of goede signaalpaden worden geblokkeerd. In de afgelopen jaren is een database ontwikkeld met data over de activiteit van signaaltransductiepaden in meer dan 100.000 verschillende cellen en weefsels. Zelfs bij dezelfde vormen van kanker ziet het beeld er bij elke patiënt verschillend uit. Afhankelijk van welke signaalpaden afwijkend zijn, kan gerichte medicatie worden ingezet.

Er is veel belangstelling voor de nieuwe test, maar voor de vertaalslag van het lab naar de patiënt is nog verdere ontwikkeling nodig. De komende jaren staan in het teken van valideren en het aantonen van de toegevoegde waarde.

Klik hier voor meer informatie