23 augustus 2022

Tijdige opsporing sepsis levensreddend voor vroeg geborenen

Een waarschuwingssysteem om vroegtijdig in te schatten of een baby mogelijk een sepsis ontwikkelt, leidt tot minder overlijden of ernstig ziek worden aan deze ernstige bloedvergiftiging bij prematuren.

Te vroeg geboren baby’s zijn door hun onvolgroeide afweersysteem vatbaar voor sepsis. Jaarlijks overlijden in Nederland zo’n honderd baby’s aan de gevolgen daarvan. Kinderartsen van het Rotterdamse Erasmus MC Sophia ontwikkelden het zogeheten HeRO-systeem waarmee op basis van big-data analyse een sepsis wordt voorspeld voordat de baby symptomen krijgt. Het systeem meet de hartritmevariabiliteit en vergelijkt dit met data uit eerdere studies met andere zieke baby’s.

Baby’s krijgen bij het vermoeden van sepsis vaak snel antibiotica toegediend. Maar dat is niet altijd nodig. Soms wordt de verandering in de hartritmevariabiliteit veroorzaakt door iets anders. Daarom wordt de HeRO-technologie gecombineerd met bloedonderzoek. Op basis van hartvariabiliteitmetingen en bloedwaarden kunnen de artsen nauwkeurig inschatten of de baby een sepsis ontwikkelt en of toediening van antibiotica noodzakelijk is.

Klik hier voor meer informatie