17 mei 2023

Uitbraak infectieziektes voorspellen in afvalwater

Uit een Brits onderzoek blijkt dat routinecontrole op rioolwaterzuiveringsinstallaties een krachtig waarschuwingssysteem biedt voor de uitbraak van een infectieziekte.

In een Britse epidemiologische studie van afvalwater werd op verschillende locaties in tien verschillende steden het afvalwater geanalyseerd op zowel chemische als biologische markers. De onderzoekers ontdekten hierbij lokale uitbraken van norovirus, Covid-19 en griep en konden deze ook in verband brengen met pieken in het gebruik van pijnstillers zoals paracetamol.

Op deze manier blijkt het mogelijk om uitbraken van ziekten te signaleren voordat er sprake is van een epidemie. Op deze manier kunnen ziekenhuizen en volksgezondheidsinstanties zich tijdig voorbereiden. In het onderzoek werden op sommige locaties ook ontstekingsmarkers gedetecteerd. Dit biedt perspectief om mogelijk verband aan te tonen tussen slechte gezondheid in een regio en de blootstelling daar aan schadelijke chemicaliën.

De Britse studie heeft aangetoond dat op basis van dagelijks tien monsternames bij tien afvalwaterzuiveringsinstallaties het mogelijk is om objectieve informatie te verzamelen over de gezondheid van miljoenen mensen. Dit zou dus een krachtig instrument kunnen zijn om inzicht te krijgen in de gezondheid van lokale gemeenschappen.

Klik hier voor meer informatie