21 januari 2020

Urinetest voor aantonen uitzaaiing van darmkanker in de lever

Dat blijkt uit jarenlange research van dr. Nick van Huizen, die 14 januari in het Erasmus MC op zijn onderzoek is gepromoveerd. Hij onderzocht de urine van gezonde mensen en vergeleek die met urinemonsters van patiënten met uitzaaiingen van darmkanker in de lever. Hij ontdekte dat mensen met zo’n uitzaaiing  een verhoogde hoeveelheid peptiden – stukjes eiwit – in hun urine hebben.
 
Darmkanker staat in Nederland op de derde plaats van meest voorkomende soorten kanker. Per jaar krijgen ongeveer 14.000 nieuwe patiënten de diagnose te horen. Zo’n 5000 mensen overlijden aan de gevolgen van de ziekte. Na operatieve verwijdering van de primaire darmtumor is er dertig tot veertig procent kans op het ontwikkelen van uitzaaiingen in de lever.
 
De urinetest biedt ongeveer 90 procent zekerheid. Dat is dezelfde zekerheid die een CT-scan biedt, aldus de promovendus. Het voordeel is dat de patiënt dus niet naar het ziekenhuis hoeft te komen. Een CT-scan is pas aan de orde als een verhoging van het betreffende eiwit peptiden wordt gevonden in de urine.
 
Uit vervolgonderzoek moet nu blijken of de test inderdaad doet wat men verwacht. Dan kan het nog wel een jaar of vijf duren voordat deze beschikbaar is.

Klik hier voor verdere informatie.