24 oktober 2019

VGZ zet fors in op bezuinigingen laboratoriumdiagnostiek (en de wereld op zijn kop)

Uit eigen onderzoek van VGZ zou zijn gebleken dat Nederland aanzienlijk duurder is dan Duitsland. Volgens de zorgverzekeraar kan het allemaal goedkoper door meer automatisering en schaalvergroting. Concentratie is dan een vereiste. Prikken zal nog steeds dicht bij de patiënt kunnen, maar het bloed gaat verder reizen. Ook wordt door concentratie het ‘dubbelprikken’ voorkomen, omdat zorgaanbieders de informatie met elkaar delen.
 
De nieuwe vorm van contracteren leidt tot de aanwijzing van één ‘regievoerende diagnostiekaanbieder’, die vervolgens zelf regelt hoe en met wie hij de diagnostiek gaat organiseren en uitvoeren.
 
Lees hier het persbericht van VGZ.
Op deze site vindt u meer informatie over de voorwaarden van VGZ voor inkoopbeleid diagnostiek en trombosezorg 2020, en hier vindt u de uitkomsten van het offertetraject 2020.
Er is echter ook kritiek: zie hier het artikel uit de Volkskrant van 14 oktober 2019, geschreven door huisarts Joost Zaat.
Er is zelfs juridische actie ondernomen: diagnostiekaanbieder Star-shl maakt bezwaar tegen het nieuwe inkoopbeleid van zorgverzekeraar VGZ.
 
Ook de LHV en InEen hebben zich inmiddels kritisch uitgesproken over de tender en wijze van contracteren. Lees hier
 
Op de eerstvolgende ledenbijeenkomst meer aandacht voor deze ontwikkeling.