10 november 2022

Vier van de vijf bloeddonoren hebben corona gehad

Bijna 80 procent van de bloeddonoren heeft inmiddels een coronabesmetting doorgemaakt. Dat meldt Sanquin op basis van recente meting onder Nederlandse bloeddonoren. 

Onderzoekers kunnen aan de antistoffen in het bloed zien of deze opgewekt zijn door een vaccinatie of een besmetting. Antilichamen opgewekt door vaccinatie zijn gericht op de spike-eiwitten aan de buitenkant van het coronavirus, terwijl mensen na een infectie ook antilichamen hebben tegen eiwitten die in de kern van het virus zitten. Op deze manier kan worden vastgesteld of iemand daadwerkelijk covid heeft gehad. Het Sanquin onderzoek liet zien dat 90 procent van de jongeren (18 en 25 jaar) besmet is geweest en 59 procent van de 70-plussers.

De onderzoekers verklaren het hoge aantal mensen dat corona heeft gehad door de besmettelijke omikron variant. Ter vergelijking, eind 2021, toen er nog geen omikron was, had één op de vijf bloeddonoren een coronabesmetting doorgemaakt. Ook maakte het onderzoek duidelijk dat oudere donoren in het algemeen relatief hoge hoeveelheden antistoffen hebben. Dat komt vanwege de boosters en (her)infecties, verklaren de onderzoekers. Dit betekent overigens niet dat ouderen beschermd zijn tegen besmetting, maar wel tegen een ernstig ziektebeeld.

Klik hier voor meer informatie