14 juni 2023

Voorspelling risico blaaskanker ruim decennium voor natuurlijke diagnose

Met behulp van DNA-sequencing en machine learning blijkt het mogelijk blaaskanker te identificeren tot 12 jaar vóór de klinische symptomen.

Een groep onderzoekers uit de VS, Frankrijk en Iran ontwikkelde een blaaskankertest die DNA-mutaties aantoont in genen die specifiek met blaaskanker te maken hebben. Na analyse van de gemeten mutaties met behulp van een algoritme voorspelt de test de kans op ontwikkeling van blaaskanker ruim tien jaar voordat de tumor leidt tot klinische symptomen.

De onderzoekers concentreerden zich op een subset van tien genen met een voorspellende waarde voor het toekomstig risico op blaaskanker. De sensitiviteit voor het voorspellen van nieuwe tumoren bleek 86 procent en voor het voorspellen van terugkerende tumoren 71 procent. De specificiteit was 94 procent. Het is de eerste studie die aantoont dat uitgebreide genomische profilering van somatische mutaties preklinische blaaskanker kan detecteren meer dan een decennium voor een natuurlijke diagnose kan plaatsvinden.

Klik hier voor meer informatie