6 juli 2022

Vroege opsporing borstkanker met tepelvocht

Kan borstkanker nog eerder worden vastgesteld met tepelvocht in plaats van een mammografie? Die vraag willen onderzoekers van het UMC Utrecht beantwoorden. Onlangs promoveerde Susana Schouten Patuleia op een deel van dit grote cohortonderzoek.

Over het algemeen geldt: hoe kleiner de tumor in de borst bij ontdekking, hoe beter de vooruitzichten. Daarom is het belangrijk om borstkanker zo vroeg mogelijk op te sporen. Al meer dan 30 jaar loopt in Nederland het bevolkingsonderzoek borstkanker waarbij vrouwen tussen de 50 en 75 jaar iedere 2 jaar worden onderzocht met behulp van een mammografie. Maar om op de röntgenfoto een tumor te zien, moet die groot genoeg zijn. Een testmethode die kankercellen aantoont voordat er een zichtbare tumor is, zou beter zijn. Daarom startte het Utrechtse UMC een onderzoek naar biomarkers in tepelvocht.

Onlangs promoveerde Susana Schouten Patuleia op een deel van dit grote cohortonderzoek. Haar belangrijkste conclusies zijn dat tepelvocht biomarkers (microRNA’s) bevat die goed te meten zijn, dat vrouwen de afname goed verdragen en dat de kleur van het tepelvocht invloed heeft op de meting. Hiermee zijn de eerste bemoedigende resultaten geboekt, maar het belangrijkste onderzoek komt nog: bepalen welke microRNA’s een onderscheid maken tussen borstkanker en gezond borstweefsel.

Klik hier voor meer informatie