3 juni 2013

VWS zet streep door bloedtest LUMC

Zwangere vrouwen kunnen niet langer in een Nederlands ziekenhuis terecht voor een bloedtest op het syndroom van Down. Afgelopen zomer heeft een tiental zwangere vrouwen in het kader van een pilot de nieuwe bloedtest ondergaan in het LUMC. De bloedtest naar Down zou een kleiner risico op een miskraam met zich meebrengen dan de reguliere screening in de vorm van de gebruikelijke vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Het aanbieden van de test zou in strijd zijn met de Wet op het bevolkingsonderzoek (WBO).


TC Tubantia meldt dat het ministerie van VWS onlangs een proef met een dergelijke test heeft stopgezet. TC Tubantia bericht dat het LUMC volgens VWS met de test de Wet op het bevolkingsonderzoek (WBO) heeft overtreden. Voor het aanbieden van de bloedtest naar aandoeningen waarvoor geen behandeling mogelijk is, moet namelijk eerst een aparte vergunning worden aangevraagd.

Afgelopen zomer heeft een tiental zwangere vrouwen in het kader van een pilot de nieuwe bloedtest ondergaan in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De bloedtest naar Down zou een kleiner risico op een miskraam met zich meebrengen dan de reguliere screening in de vorm van de gebruikelijke vlokkentest of vruchtwaterpunctie. In Nederland is deze bloedtest naar Down nog niet toegestaan. In Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Liechtenstein, de Verenigde Staten en China wel.