17 december 2013

Zelftest zeer wisselend van kwaliteit

Met behulp van eenvoudig verkrijgbare zelftesten wordt het steeds makkelijker voor mensen om zichzelf thuis op verschillende aandoeningen te testen. Dit kan zonder tussenkomst van een huisarts of medisch specialist. De consumentenbond en de NVKC hebben onderzocht hoe betrouwbaar de uitslagen van deze zelftesten eigenlijk zijn. Samen concluderen zij dat de kwaliteit van verkrijgbare zelftesten zeer wisselend is. 
 
Het is voor het eerst dat medische zelftesten op deze schaal door experts werden onderzocht. De resultaten zijn wisselend; het volledige onder­zoek laat zien dat de kwaliteit van de testen kan uiteen­lopen van zeer goed tot heel matig.
 
Professionals zijn van mening dat het belangrijk is dat de consument op de hoogte is van de wisselende kwaliteit van zelftesten. Slecht werkende zelftesten kunnen immers zorgen voor schijn(on)zekerheid: men denkt misschien niet ziek te zijn, maar is het dan wel, of juist andersom.
 
Met name de onderzochte cholesteroltesten springen eruit qua gebruiksonvriendelijkheid en twijfelachtige uitslagen. Naast de cholesteroltest zijn ook zelftesten voor blaas­ontsteking en zwangerschap onderzocht. De onderzoeken werden  deels gedaan door proefpersonen die de test bij zichzelf uitvoerden en door vergelijking van bijsluiters met een officiële checklist. Daarnaast is de betrouwbaarheid van de resultaten van de zelftesten gecontroleerd volgens beproefde methodes van de klinisch chemische laboratoria van het Erasmus MC (Rotterdam), het IJsselland Ziekenhuis (Capelle a/d IJssel) en St. Anna Ziekenhuis (Geldrop). 
 
Klik hier voor persbericht.
 
Klik hier voor meer informatie:  Cholesteroltest, Blaasontsteking, Zwangerschapstest