11 december 2018

Zonder nieuwe diagnostiek geen geneeskunde op maat

Innovatieve biotechbedrijven komen door deze moeizame acceptatie in de problemen. Zij investeren fors in de ontwikkeling van nieuwe technologie en moleculaire diagnostiek. Met succes. In onderzoeken worden werking en voorspellende waarde van de nieuwe tests keer op keer aangetoond. Met de verfijnde diagnose technieken zijn mensenlevens te redden. Toch blijft commercieel succes uit. Met name de Europese markt blijkt erg moeilijk toegankelijk. De nieuwe tests worden te duur bevonden, de zekerheid zou onvoldoende zijn aangetoond en er zijn geen gestandaardiseerde vergoedingscodes voor de moleculaire tests. Het gevolg van deze moeizame vermarkting is dat investeerders zich terugtrekken en innovatieve biotechbedrijven uitwijken naar Amerika waar de acceptatie veel sneller gaat.
 
Zonder toepassing van nieuwe diagnostiek kan therapie  op maat niet goed van de grond komen. In het Financieele Dagblad vertellen drie bedrijven (Agendia, Curetis en MDxHealth) hoe moeilijk het is het financieele hoofd boven water te houden ondanks bewezen meerwaarde van hun innovatieve tests.
 
“De terughoudendheid leidt tot onnodige vertraging in de overgang naar ‘geneeskunde op maat’ die juist zo belangrijk is voor de patiënt, en waarbij ook verspilling wordt voorkomen,” reageert Diagned. Daarom roept zij partijen in de Nederlandse gezondheidszorg op de nieuwe,  innovatieve diagnostiek niet de rug toe te keren, maar een reële kans te geven. “Uiteraard op basis van rationele afwegingen en met het patiëntenbelang voorop.”  

Lees meer: https://fd.nl/krant/2018/11/30